De knie bestaat uit drie delen; dijbeen (femur), scheenbeen (tibia) en knieschijf (patella). Dit vormt weer samen twee gewrichten, het patella femuoraal en tibia femoraalgewricht.

Alle botten hebben een laag kraakbeen die zorgen dat de gewrichten soepel ten opzichte van elkaar bewegen. Alle botstructuren worden weer met banden met elkaar verbonden.

klachten

Door het verouderingsproces kan kraakbeen dunner worden. Soms kan dat zo ver gaan dat er bot op bot contact ontstaat. Het bot gaat slijten en beschadigd. Hierdoor krijg je pijnklachten en zal het gewricht ook minder goed bewegen.

Soms kunnen de klachten zo erg worden dat er door een orthopeed besloten kan worden om een totale knie prothese te plaatsen.
Bij een beschadigde of versleten knie treedt pijn meestal op bij (trap)lopen en lang staan. Ook startpijn komt voor. Fietsen levert meestal de minste klachten op. In een gevorderd stadium treedt verstijving op; er ontstaat een bewegings-beperking waardoor strekking van de knie onmogelijk wordt. Ook kan zich een X- of O-beenstand ontwikkelen, waarbij de knie in toenemende mate moe en instabiel aanvoelt. De ernst van de aandoening wordt vastgesteld door lichamelijk onderzoek, röntgenfotos en eventueel met een kijkoperatie. 

Bij deze operatie worden de versleten uiteinden van het dijbeen en scheenbeen vervangen door metalen prothesedelen.

Deze twee metalen componenten worden door botcement aan het bot bevestigd,ertussen wordt een polyethyleen component geplaatst. Dit is een dikke laag duurzaam plastiek dat in dikte kan aangepast worden om een perfecte stabiliteit en beweeglijkheid van de knie te bewerkstelligen.

Oorzaken 

Er zijn verschillende afwijkingen die slijtage van het kniegewricht kunnen veroorzaken, zoals kraakbeen- en stofwisselingsziekten en kraakbeenbeschadiging door een fractuur. Wanneer in het verleden de meniscus verwijderd is, is er een verhoogde kans op slijtage. Meestal is de oorzaak echter onduidelijk. Reumapatiënten hebben vaak knieproblemen omdat reuma het kraakbeen aantast. Het kniegewricht kan zo ernstig beschadigd zijn, dat vervanging door een knieprothese noodzakelijk is.

Behandeling 

De eerste paar dagen is het belangrijk te herstellen van de ingreep. Na een paar uur na de ingreep kan wel begonnen worden met het bewegen van de knie zonder dat je zelf actief mee doet (passief bewegen) op bijv. een knietech.
Na ongeveer drie dagen (dit verschilt per ziekenhuis) wordt gestart met fysiotherapie.
Er wordt gestart met spieroefeningen en met het leren stappen.
Vervolgens wordt het stappen met een looprek of eventueel een paar krukken aangeleerd.

Na het ontslag uit het ziekenhuis wordt de revalidatie voorgezet de fysiotherapeut. Bij de fysiotherapie is de revalidatie gericht op:

  • vergroten/ herstellen van de afgenomen spierkracht.
  • onderhouden/ vergroten van de bewegelijkheid van de knie.
  • vergroten van de mogelijk afgenomen algehele conditie.
  • oefenen van de dagelijkse activiteiten en het zonodig uitbreiden ervan.

De fysiotherapeutische behandeling kan gestopt worden wanneer de activiteiten van het dagelijks leven weer zelfstandig en pijnvrij uitgevoerd kunnen worden.

blba bla
Artrose kan in alle gewrichten plaatsvinden. Hier bespreken we de heupartrose (coxartrose) en knieartrose (gonartrose).
Een gewricht bestaat uit 2 boteinden die een laag kraakbeen hebben. Het kraakbeen zorgt als demping voor schokken en dat de botten soepel kunnen bewegen.
Om het gewricht zit het kapsel en banden die de gewrichten op zijn plek houden. Binnen in het gewrichtskapsel zit weer een laagje slijmvlies dat als smeermiddel werkt. Bij artrose neemt het kraakbeen in kwaliteit en in dikte af. Daarnaast kunnen er benige zwellingen ontstaan bij de gewrichtsranden die pijn kunnen veroorzaken.

Oorzaak

Er kunnen een paar factoren meespelen in het ontstaan van artrose. De oorzaak zelf is niet duidelijk. Factoren die mee kunnen spelen zijn; overgewicht, hoge leeftijd, lichamelijk zwaar werk, letsel of familie erfelijkheid. Artrose komt trouwens vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Om te kunnen zien in welke mate de artrose zich manifest is een röntgenfoto nodig. Zo kan worden gezien of de bijpassende klachten passen bij de artrose van de knie of heup.

klachten

Pijn is voor de meeste mensen het belangrijkste symptoom. Deze pijn treedt aanvankelijk vooral op bij het in beweging komen en bij langdurig belasten en neemt vaak toe naarmate de dag vordert. In een later stadium is er ook pijn in rust en nachtelijke pijn. Bij heupartrose zit de pijn meestal in de lies en aan de voor- en zijkant van de heup, en straalt soms uit naar het bovenbeen en de knie.
Bij knieartrose zit de pijn meestal in en rondom de knie, maar soms kan de pijn ook in het bovenbeen of de heup gevoeld worden.
Stijfheid bij artrose is meestal startstijfheid, die na enkele minuten bewegen weer verdwenen is.
Verdikking van het gewricht kan veroorzaakt worden door bot uitsteeksels of zwelling van het gewrichtskapsel. Bij artrose is de beweeglijkheid van gewrichten vaak verminderd. In verder gevorderde stadia kan een afwijkende stand van het gewricht optreden, zoals bijvoorbeeld X-benen of O-benen bij artrose van de knie.
Het gevolg van deze klachten en verschijnselen kan zijn dat er problemen ontstaan bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten als bijvoorbeeld lopen, traplopen, gaan zitten en opstaan en sokken en schoenen aantrekken. De klachten van artrose leiden bij veel mensen tot minder algehele lichaamsbeweging, waardoor de spierkracht en de conditie afnemen.

behandeling

Belangrijk is dat je in beweging blijft. Dat is namelijk belangrijk om je spieren te blijven versterken, en het gewicht soepel te houden en het uithoudingsvermogen van de spieren te vergroten.
Om dit doel te bereiken doet u er goed aan om minstens vijf dagen in de week minimaal een half uur  te bewegen. Probeer dan zo intensief te bewegen dat je een verhoogde hartslag hebt en een wat snellere ademhaling. Je krijgt het wat warmer, maar je bent niet buiten adem en kan nog wel praten. Je kan je lichaamsbeweging integreren in je dagelijkse activiteiten. Bijvoorbeeld fietsend boodschappen doen, of een extra ommetje om naar de brievenbus te lopen. Maar ook sporten zoals zwemmen zijn heel goed.

Belangrijk is dat je goed leert luisteren naar je eigen lichaam. Zo voorkom je overbelasting van je gewrichten. Bouw je lichaamsbeweging daarom ook goed op.

Als fysiotherapeut kan ik je daarbij helpen. Ik leer je de juiste verhouding tussen beweging en rust ( belasting/belastbaarheid). Ook met de juiste oefeningen en bewegingen kun je er voor zorgen dat de klachten van de artrose niet verergeren. Ook leer ik je lopen met een of twee krukken of andere hulpmiddelen te gebruiken.

 

Een hammstringblessure kan acuut ontstaan of geleidelijk. Vaak zie je dat het acuut ontstaat door plotselinge kracht of snelheid op de spier.
Een acuute hammstringblessure ontstaat vaak door sporten. Denk hierbij aan het aanzetten bij voetbal waarbij de voetballer naar zijn been grijpt.
De hammstring is een verzamelnaam van 3 spieren aan de achterkant van het bovenbeen.  De hammstring loopt vanaf je zitknobbel tot aan je onderbeen. Bij een letsel aan de hammstring ontstaat er een (gedeeltelijke) scheuring in de vezels van de hammstringsspier. Mochten er veel vezels gescheurd zijn dan zie je vaak dat er ook een  beschadeging is ontstaan aan bloedvaatjes. Er kan dan een blauwe plek ontstaan. Je spreekt over een volledige ruptuur als de hele spier is afgescheurt.
Klachten zijn; acute pijn aan de achterzijde van het bovenbeen. Buigen knie tegen weerstand is pijnlijk. Rekken spier doet pijn. Druk op de spier doet pijn.
De behandeling bestaat uit, na een periode van rust, het rustig opbouwen van de belasting op de spier. Wordt dit niet goed in acht genomen is de kans op terugval groter.
de meniscus/ menisci zijn twee halve maanvormige schijven van kraakbeen die zich in de knie bevinden. Het zijn schijven bevinden zich aan de binnen en buiten (mediale en laterale meniscus. De schijven zorgen ervoor dat het bovenbeen (bolvormig) en het onderbeen goed op elkaar aansluiten. Ook werken ze als dempber.

Beschadiging aan de meniscus kan ontstaan door (plotselinge) letsel door een trauma. Denk aan voetbal. Het kan ook komen door langdurige overbelasting.

Oorzaak

Vaak is verdraaiing de meest voorkomende oorzaak van letsel van de meniscus. Het is een veelkomende blessure bij het voetballen. Het onderbeen blijft staan (noppen in het gras), en het bovenbeen draait mee. De richting waarin de draaiing gaat maakt uit of het de binnenste of buitenste meniscus is. Binnen een paar uur treedt er zwelling op in het gewicht, en doet de knie veel pijn. Het is dan ook belangrijk om ze snel mogelijk er naar een huisarts te gaan.  Klachten en verschijnselen van meniscusletsel zijn pijn, zwelling, instabiel gevoel in de knie, blokkeren en “op slot gaan” van de knie en/of kraken van de knie bij bewegen.

Bij kleine beschadigingen van de meniscus zal het herstel vanzelf gaan of icm met fysiotherapie. Bij een grotere scheur zal een operatie nodig zijn. Dit kan door middel van een kijkoperatie of arthroscopie. Hierbij wordt in de knie gekeken en de beschadigde meniscus behandeld. Het kan zijn dat het weggeknipt wordt of gehecht.

Behandeling

Na de de operatie kan al snel begonnen worden met het revalideren onder begeleiding van mij als fysiotherapeut bij Fysio Toet in Meppel. Na ongeveer 6 weken kan er weer gesport worden. De knie kan een zwakke plek blijven of een verhoogd risico geven op recidive. Daarom is het belangrijk het opbouwen van het sporten goed onder begeleiding van de fysiotherapeut te doen.

In het kniegewricht liggen twee kruisbanden: de voorste en achterste kruisband. Deze banden lopen gekruist en hebben als functie bewegingen van de knie te geleiden en te remmen. Elke band voorkomt dat het onderbeen in een bepaalde richting verschuift.

Een gescheurde voorste kruisband zal nooit meer vastgroeien. De banddelen verschrompelen en na een aantal weken zijn ze verdwenen. Dit betekent dus dat de kruisband voortaan zal ontbreken. De knie zal speling overhouden ( instabiliteit) Dit kan zo erg  zijn dat men steeds door de knie zwikt bij sport of zelfs in het dagelijks leven. De speling kan in 80% van de gevallen opgevangen worden door de spieren rond de knie.
Het is dus heel belangrijk dat deze spieren goed getraind worden onder begeleiding van de fysiotherapie in Meppel. Na 6 tot 10 weken kan je je weer in het dagelijks leven redden. Het lukt helaas niet iedereen om via deze weg weer tot het oude sportniveau te komen. Er zijn dan verschillende overwegingen mogelijk, of stoppen met de voorheen beoefende sport of een minder kniebelastende sport gaan doen (bijvoorbeeld tennis, roeien, zwemmen, fietsen).

Een andere mogelijkheid is een operatie. Hierbij wordt een nieuwe kruisband in de knie gemaakt.
De orthopeden in Nederland gebruiken hier meestal een stuk van de eigen kniepees voor. Het is echter een grote ingreep met enige dagen ziekenhuisverblijf. Na een aantal weken kan de intensieve revalidatie o.l.v. een fysiotherapeut beginnen. Van de operatie tot de eerste sportwedstrijd moet je gemiddeld op een jaar herstel rekenen.

Om tot een juiste behandeling te komen, moet er goed overlegd worden tussen de sporter en orthopeed en eventueel de sportarts. Zaken die meespelen in de beslissing zijn leeftijd, ambitie, niveau, aard van de blessure, beroep, motivatie voor revalidatie en andere. Het is uiteraard belangrijk om de voorste kruisband scheuring zoveel mogelijk te voorkomen. Een goede techniek staat bovenaan de lijst van preventieve maatregelen. Pas op wanneer je op een hoger of lager niveau dan je gewend bent mee te trainen. Vooral bij vermoeidheid is het risico groter om blessures te krijgen.

 

Afspraak maken

Afspraak (Sport)fysiotherapie

Maak een afspraak of vul het contactformulier in ( contact) voor vragen
Afspraak maken