We hebben het over een schouder impingement als we het hebben over ‘inklemming van een bepaalde structuur in de schouder. Specifiek gaat het over inklemming tussen het schouderdak ( acromium) van de schouder en de schouderkop van de bovenarm. Vaak is de spier/pees ingeklemt, maar soms kan het ook een slijmbeurs zijn.
Het heffen van de arm of het naar binnendraaien van de arm kunnen dan veel pijn geven.
De oorzaak van een schouderimpingement kunnen zijn ; overbelasting, vaak ontstaat dit door zwaar werk. Bovenhands werken of het vaak herhaald heffen van de arm kunnen ook deze klacht geven.
Istabiliteit is een andere oorzaak van impingement klachten. Er zijn 4 spieren in de schouder die zorgen voor de stabiliteit van de schouder ( cuff-spieren). Als deze niet goed functioneren kan dat ook een oorzaak van een schouderinklemming zijn.
Veelal wordt pijnklachten aangegeven bij het heffen van de arm en naar binnendraaien. Aanspanning van spieren geeft ook pijn. Door een goed oefenprogramma te volgen is er vaak wat te doen aan deze klachten.
Er zijn vele oorzaken voor schouderklachten. Een trauma (val/ongeluk) kan schouderklachten veroorzaken, maar vaker gebeurt het door andere niet-trauma momenten.
De meeste oorzaken van schouderpijn bij mensen hebben te maken met het schoudergewricht. Denk daarbij aan spieren en pezen.
Spieren kunnen overbelast zijn, uit conditie zijn, er kan een inklemming van een spier aan de hand zijn ( zie impingement klachten) of houding is de oorzaak van schouderklachten.
Voorbeelden van activiteiten waardoor een tenniselleboog kunnen ontstaan zijn; schilderen, computeren, poetsen, handwerk. Klachten ontstaan vaak geleidelijk en kunnen naast pijn ook krachtverlies geven. Met rekken en excentrische spieroefeningen kunnen de klachten verminderd worden.
Niet altijd is er een duidelijke oorzaak. Meestal is een frozen shoulder de oorzaak van een ontsteking in het kapsel van de schouder. Het kapsel is een stuk verbindingsweefsel dat rond het gewricht zit. Het heeft een belangrijke rol in de beweging van het schoudergewricht.
Door de ontsteking wordt het gewricht stijf. De ontsteking veroorzaakt daarnaast ook verklevingen va nhet kapsel. Daardoor wordt de bewegelijkheid verminderd, en zal het bewegen pijnlijk en minder goed mogelijk zijn.
Een frozen shoulder kan ontstaan na een val, peesontsteking, overbelasting, of ontwrichting van de schouder. Het verloop van een frozen shoulder kan soms lang duren. Er zijn 3 stadia bij een frozen shoulder. De genezing kan tot 1 jaar duren. Als fysiotherapeut is het dan belangrijk om er voor te zorgen dat de bewegelijkheid van de schouder weer vergroot word, zodat het schoudergewricht weer normaal kan functioneren.