Door je enkel gaan, je enkel verstuikt, buitenste of binnenste enkelband blessure. Een veel voorkomende klacht bij voetbal, tennis en volleybal. Dit omdat dit sporten zijn waar je veel moet springen, draaien en het is een contactsport. De klacht ontstaat nadat je je verstapt hebt of je je enkel verzwikt.

In medische termen hebben we het over inversie of eversietrauma van de enkelbanden. Enkelbanden zijn stugge structuren die zich aan de binnen en buitenzijde van de enkel bevinden. Doordat ze het onderbeen met de voet verbinden zorgt het er voor dat er geen extreme bewegingen kunnen ontstaan.

Bij een verzwikking of verstuiking van de enkel gebeurt dat wel. De enkelbanden komen volledig op rek. Er kan dan een volledige of gedeeltelijke scheuring van de enkelbanden ontstaan.

graad 1 ; lichte overrekking. Enkele vezels van de enkelband zijn ingescheurd.

graad 2; het is een ernstig letsel. De enkelband kan volledig gescheurd zijn.
graad 3; er zijjn meerdere enkelbanden afgescheurd. De enkel is volledig instabiel. 

oorzaak

De meest gebruikelijke oorzaak is het verstappen of  verzwikken van de enkel. Maar soms kan bandletsel ontstaan door langdurige rekbelasting door het sporten. De meest bekende verzwikking is als de enkel naar binnen zwikt (inversietrauma) Dan raken de buitenste enkelbanden volledig op rek. Pijn wordt aan de buitenzijde van de enkel gevoeld.

klachten

– Pijn aan de buitenzijde van de voet/enkel
– Zwelling bij de enkel
– Vaak een blauwe plek/bloeduitstorting
– (gevoel van) instabiliteit van de enkel
– Bewegen van de enkel doet pijn

behandeling fysiotherapie

Afhankelijk van de ernst, is het vaak verstandig om de eerste paar dagen de enkel te ontlasten. Dit kan door op krukken te lopen, wat vaker het been hoog te houden of de enkel in te tapen/zwachtelen.
Daarna is het verstandig om met fysiotherapie er voor te zorgen dat de bewegelijkheid, stabiliteit en kracht weer op het oude niveau komen. Een goede begeleiding is heel belangrijk om er voor te zorgen dat het geen chronische klacht wordt waardoor de enkel blijvend instabiel blijft. Het herstel van de enkel kan rond de 6 weken tot 1 jaar duren.

blba bla
blba bla
Een zweepslag is een (gedeeltelijke) spierscheur in in dit geval de kuitspier. Bij een heftige aanspanning tegen grote weerstand kan zo’n spierscheuring ontstaan.

De 2 grote kuitspieren zijn m. soleus en m. gastrocnemius. De m.gastrocnemius is een spier met 2 koppen die onderin eindigd in de achillespees. Vaak ontstaat de bij een zweepslag een spierscheuring in het middelste gedeelte van de kuitspier in de spier-pees overgang.

oorzaak

Vaak ontstaat de zweepslag tijdens het sporten. Je wil de bal schieten en ‘pats’. Het voelt echt of je een zweepslag tegen je kuit aan krijgt, of alsof iemand een steentje tegen je kuit aan gooit. Dit is wanneer de spierscheuring ontstaat.

klachten

– direct scherpe pijn in de kuit
– bijna niet kunnen lopen van de pijn
– op de tenen staan doet pijn
– rekken van de kuit is pijnlijk
– (lichte) zwelling in de kuit
– druk op de kuitscheur is pijnlijk
– bloeding thv gescheurde kuitspier

Behandeling

De eerste dagen tot een week na de zweepslag is het belangrijk. Heel langzaam wordt de belasting van de spieren weer opgebouwd. Het herstel kan 6 tot 10 weken duren. De oefentherapie is er om de kracht en spier uithoudingsvermogen te vergroten.

 

Afspraak maken

Afspraak (Sport)fysiotherapie

Maak een afspraak of vul het contactformulier in ( contact) voor vragen
Afspraak maken