Klachten die zijn ontstaan tijdens of door het sporten, zijn klachten die soms een andere aanpak van behandelen nodig hebben dan andere aandoeningen. Ik richt me helemaal op de preventie, behandeling en voorlichting van sportblessures. Elke sporter wil zijn/haar sport weer zo snel mogelijk oppakken. Ik kijk naar de sport die weer hervat wil worden, de blessure en jouw doelen. Daar wordt het behandelplan helemaal voor jou persoonlijk gemaakt.
Door je enkel gaan, je enkel verstuikt, buitenste of binnenste enkelband blessure. Een veel voorkomende klacht bij voetbal, tennis en volleybal. Dit omdat dit sporten zijn waar je veel moet springen, draaien en het is een contactsport. De klacht ontstaat nadat je je verstapt hebt of je je enkel verzwikt.
In medische termen hebben we het over inversie of eversietrauma van de enkelbanden. Enkelbanden zijn stugge structuren die zich aan de binnen en buitenzijde van de enkel bevinden. Doordat ze het onderbeen met de voet verbinden zorgt het er voor dat er geen extreme bewegingen kunnen ontstaan.
Bij een verzwikking of verstuiking van de enkel gebeurt dat wel. De enkelbanden komen volledig op rek. Er kan dan een volledige of gedeeltelijke scheuring van de enkelbanden ontstaan.graad 1 ; lichte overrekking. Enkele vezels van de enkelband zijn ingescheurd.
graad 2; het is een ernstig letsel. De enkelband kan volledig gescheurd zijn. graad 3; er zijjn meerdere enkelbanden afgescheurd. De enkel is volledig instabiel.oorzaak
De meest gebruikelijke oorzaak is het verstappen of verzwikken van de enkel. Maar soms kan bandletsel ontstaan door langdurige rekbelasting door het sporten. De meest bekende verzwikking is als de enkel naar binnen zwikt (inversietrauma) Dan raken de buitenste enkelbanden volledig op rek. Pijn wordt aan de buitenzijde van de enkel gevoeld.
klachten
– Pijn aan de buitenzijde van de voet/enkel
– Zwelling bij de enkel– Vaak een blauwe plek/bloeduitstorting
– (gevoel van) instabiliteit van de enkel
– Bewegen van de enkel doet pijn
behandeling fysiotherapie
Afhankelijk van de ernst, is het vaak verstandig om de eerste paar dagen de enkel te ontlasten. Dit kan door op krukken te lopen, wat vaker het been hoog te houden of de enkel in te tapen/zwachtelen.
Daarna is het verstandig om met fysiotherapie er voor te zorgen dat de bewegelijkheid, stabiliteit en kracht weer op het oude niveau komen. Een goede begeleiding is heel belangrijk om er voor te zorgen dat het geen chronische klacht wordt waardoor de enkel blijvend instabiel blijft. Het herstel van de enkel kan rond de 6 weken tot 1 jaar duren.
De 2 grote kuitspieren zijn m. soleus en m. gastrocnemius. De m.gastrocnemius is een spier met 2 koppen die onderin eindigd in de achillespees. Vaak ontstaat de bij een zweepslag een spierscheuring in het middelste gedeelte van de kuitspier in de spier-pees overgang.
oorzaak
Vaak ontstaat de zweepslag tijdens het sporten. Je wil de bal schieten en ‘pats’. Het voelt echt of je een zweepslag tegen je kuit aan krijgt, of alsof iemand een steentje tegen je kuit aan gooit. Dit is wanneer de spierscheuring ontstaat.
klachten
– direct scherpe pijn in de kuit
– bijna niet kunnen lopen van de pijn
– op de tenen staan doet pijn
– rekken van de kuit is pijnlijk
– (lichte) zwelling in de kuit
– druk op de kuitscheur is pijnlijk
– bloeding thv gescheurde kuitspier
Behandeling
De eerste dagen tot een week na de zweepslag is het belangrijk. Heel langzaam wordt de belasting van de spieren weer opgebouwd. Het herstel kan 6 tot 10 weken duren. De oefentherapie is er om de kracht en spier uithoudingsvermogen te vergroten.
Een acuute hammstringblessure ontstaat vaak door sporten. Denk hierbij aan het aanzetten bij voetbal waarbij de voetballer naar zijn been grijpt.
De hammstring is een verzamelnaam van 3 spieren aan de achterkant van het bovenbeen. De hammstring loopt vanaf je zitknobbel tot aan je onderbeen. Bij een letsel aan de hammstring ontstaat er een (gedeeltelijke) scheuring in de vezels van de hammstringsspier. Mochten er veel vezels gescheurd zijn dan zie je vaak dat er ook een beschadeging is ontstaan aan bloedvaatjes. Er kan dan een blauwe plek ontstaan. Je spreekt over een volledige ruptuur als de hele spier is afgescheurt.
Klachten zijn; acute pijn aan de achterzijde van het bovenbeen. Buigen knie tegen weerstand is pijnlijk. Rekken spier doet pijn. Druk op de spier doet pijn.
De behandeling bestaat uit, na een periode van rust, het rustig opbouwen van de belasting op de spier. Wordt dit niet goed in acht genomen is de kans op terugval groter.
Beschadiging aan de meniscus kan ontstaan door (plotselinge) letsel door een trauma. Denk aan voetbal. Het kan ook komen door langdurige overbelasting.
Oorzaak
Vaak is verdraaiing de meest voorkomende oorzaak van letsel van de meniscus. Het is een veelkomende blessure bij het voetballen. Het onderbeen blijft staan (noppen in het gras), en het bovenbeen draait mee. De richting waarin de draaiing gaat maakt uit of het de binnenste of buitenste meniscus is. Binnen een paar uur treedt er zwelling op in het gewicht, en doet de knie veel pijn. Het is dan ook belangrijk om ze snel mogelijk er naar een huisarts te gaan. Klachten en verschijnselen van meniscusletsel zijn pijn, zwelling, instabiel gevoel in de knie, blokkeren en “op slot gaan” van de knie en/of kraken van de knie bij bewegen.
Bij kleine beschadigingen van de meniscus zal het herstel vanzelf gaan of icm met fysiotherapie. Bij een grotere scheur zal een operatie nodig zijn. Dit kan door middel van een kijkoperatie of arthroscopie. Hierbij wordt in de knie gekeken en de beschadigde meniscus behandeld. Het kan zijn dat het weggeknipt wordt of gehecht.
Behandeling
Na de de operatie kan al snel begonnen worden met het revalideren onder begeleiding van mij als fysiotherapeut bij Fysio Toet in Meppel. Na ongeveer 6 weken kan er weer gesport worden. De knie kan een zwakke plek blijven of een verhoogd risico geven op recidive. Daarom is het belangrijk het opbouwen van het sporten goed onder begeleiding van de fysiotherapeut te doen.
In het kniegewricht liggen twee kruisbanden: de voorste en achterste kruisband. Deze banden lopen gekruist en hebben als functie bewegingen van de knie te geleiden en te remmen. Elke band voorkomt dat het onderbeen in een bepaalde richting verschuift.
Een gescheurde voorste kruisband zal nooit meer vastgroeien. De banddelen verschrompelen en na een aantal weken zijn ze verdwenen. Dit betekent dus dat de kruisband voortaan zal ontbreken. De knie zal speling overhouden ( instabiliteit) Dit kan zo erg zijn dat men steeds door de knie zwikt bij sport of zelfs in het dagelijks leven. De speling kan in 80% van de gevallen opgevangen worden door de spieren rond de knie.
Het is dus heel belangrijk dat deze spieren goed getraind worden onder begeleiding van de fysiotherapie in Meppel. Na 6 tot 10 weken kan je je weer in het dagelijks leven redden. Het lukt helaas niet iedereen om via deze weg weer tot het oude sportniveau te komen. Er zijn dan verschillende overwegingen mogelijk, of stoppen met de voorheen beoefende sport of een minder kniebelastende sport gaan doen (bijvoorbeeld tennis, roeien, zwemmen, fietsen).
Een andere mogelijkheid is een operatie. Hierbij wordt een nieuwe kruisband in de knie gemaakt.
De orthopeden in Nederland gebruiken hier meestal een stuk van de eigen kniepees voor. Het is echter een grote ingreep met enige dagen ziekenhuisverblijf. Na een aantal weken kan de intensieve revalidatie o.l.v. een fysiotherapeut beginnen. Van de operatie tot de eerste sportwedstrijd moet je gemiddeld op een jaar herstel rekenen.
Om tot een juiste behandeling te komen, moet er goed overlegd worden tussen de sporter en orthopeed en eventueel de sportarts. Zaken die meespelen in de beslissing zijn leeftijd, ambitie, niveau, aard van de blessure, beroep, motivatie voor revalidatie en andere. Het is uiteraard belangrijk om de voorste kruisband scheuring zoveel mogelijk te voorkomen. Een goede techniek staat bovenaan de lijst van preventieve maatregelen. Pas op wanneer je op een hoger of lager niveau dan je gewend bent mee te trainen. Vooral bij vermoeidheid is het risico groter om blessures te krijgen.